Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kockar och yrkesfiskare träffades i Sundsvall. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Stjärnkockar vill ge ovanliga matfiskar plats på tallriken: ”Vi behöver lyfta blicken”

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs mer mångfald på våra tallrikar – det tycker Kålrotsakademien som på tisdagen bjöd in stjärnkockar och yrkesfiskare för att bland annat testa mört och braxen på en lokal restaurang i Sundsvall.

– Vi vill hitta en bredare palett av smaker i våra fiskevatten, säger Viktor Westerberg, ledamot i Kålrotsakademien. 

Om vi backar bandet hundra år var det inte en ovanlighet att en tillagad mört serverades på middagstallriken. Men med tiden har fiskar som mört fallit i glömska och använts nästan uteslutande till bete. I Östeuropa är dock mörten fortfarande en matfisk, något som Kålrotsakademien vill att den återigen ska bli i Sverige.

– Historiskt har vi ätit en mängd olika arter och det har funnits en massa kunskap om hur man tar tillvara på dessa. Vilka är de bästa förädlingsmetoderna, tillagningssätten och vad kan vi göra med de här bortglömda fiskarna? Det vill vi ta tag i innan de glöms bort fullständigt, säger Viktor Westerberg.

I klippet: Hängmörad sik – är det en grej? Det var en av många frågeställningar som diskuterades på tisdagen när Kålrotsakademien bjudit in stjärnkockar och yrkesfiskare till en lokal restaurang i centrala Sundsvall.

Allmänt
Kålrotsakademien bildades 2015 vid en ceremoni på Cajsa Warg vid S:t Eriksplan i Stockholm på initiativ av Hans Naess och Martin Ragnar. Akademien har 18 ledamöter – 9 kvinnor och 9 män.

Akademiens heraldiska vapen föreställer en kålrot och skapades i oktober 2015 av formgivaren tillika akademiledamoten Anna Lind Lewin.

Ändamål
Kålrotsakademien har till ändamål att främja de kulturhistoriska och geografiska kopplingarna mellan valet av råvaran, dess egenskaper och deras uttryck i förädlade livsmedelsprodukter, maträtter och måltider samt de målande berättelserna på mål som omger dessa kopplingar i Sverige. Akademien har ett uttalat syfte att sprida kunskap därom såväl innanför som utanför Sveriges gränser.

Källa: kålrotsakademien.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer