En rad artister uppträdde under stödgalan på Murberget i Härnösand – från proggikonen Jan Hammarlund till de lokala artisterna ”Nylands Järn”. Galan lockade några hundra besökare, och de pengar som kom in gick till att ekonomiskt stödja Mannaminne.

Stödgalan räddade Mannaminne – för stunden

Uppdaterad
Publicerad

Stödgalan till förmån för Mannaminne, Anders Åbergs skapelse i Nordingrå, gav runt 72 000:-, en summa som visar sig direkt avgörande för verksamheten. ”De här pengarna räddar oss just nu”, säger Lennart Lundkvist, ordförande i den ideella föreningen ”Mannaminnes Vänner”.

-  Vi hade kanske hoppats på lite mer, men vi är nöjda med allt som kommer in, säger Lennart Lundkvist, som samtidigt berättar att Mannaminne varit ytterst nära att försättas i likvidation.

Skulderna var helt enkelt på väg att överstiga tillgångarna.

Fortfarande knappa marginaler

Styrelsen för den stiftelse som driver verksamheten beslutade nyligen om en s k kontrollbalansräkning strax före stödgalan, men tillskottet från galan gör att stiftelsen anser att Mannaminne trots allt kan drivas vidare.
Men det tycks vara med knappa marginaler.

Redan tidigare finns beslut om inköpsstopp och anställningsstopp, och nu inväntar man besked om stöd från Kramfors kommun och Region Västernorrland.

– Kramfors kommun kommer att gå in med 900 000:-, men bara om Region Västernorrland klubbar ett stöd på en halv miljon kronor, säger Lennart Lundkvist- Han fick för en kort tid sedan stiftelsens uppdrag att vara ekonomiansvarig.

En långsiktig lösning nödvändig

Totalt ger dessa 1,4 miljoner en möjlighet att ha Mannaminne öppet även säsongen 2019.

Men svar från regionen kommer att dröja till den senare delen av hösten, först måste ett nytt fullmäktige komma på plats efter valet.

Lennart Lundkvist menar att det nu måste till en långsiktig lösning för Mannaminnes framtid. Det bästa vore, menar han, om det kunde ske på nationell nivå.

Den vägen har tidigare prövats, men stött på patrull. Tidigare i våras gav kulturminister Alice Bah Kunhke ett tydligt besked i riksdagen – kulturdepartementet hade inte för avsikt att gå in med några pengar för att rädda Mannaminne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Kramfors

Mer i ämnet