Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över en fjärdedel av antalet idrottsdeltaganden i länet har minskat under pandemins tid. Foto: SVT

Stor nedgång inom ungdomsidrottandet i Västernorrland – större tapp än rikssnittet

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsdeltagandet bland barn och ungdomar i Västernorrland har minskat med 27 procent mellan vårterminen 2019 och vårterminen 2021, vilket kan jämföras med rikssnittet som ligger på en minskning på 18 procent. Största boven är pandemin som slagit hårt mot främst de föreningar som utövar lagidrott. Nu vill RF-SISU tillsammans med länets föreningar försöka vända trenden.

Siffrorna är framtagna av RF-SISU, idrottens studie- och utbildningsorganisation som har räknat på antalet deltagartillfällen som funnits tillgänglig bland olika idrottsföreningar. Procentuellt sett har idrotter som innebandy, gymnastik, konståkning, skolidrott, bordtennis, karate, badminton, judo, boxning och budo- och kampsport mer än halverat sin verksamhet under första halvåret 2021.

Brist på anpassning

Andreas Johansson, verksamhetschef på RF-SISU i Västernorrland är oroad över siffrorna och menar att de kan bero på föreningarnas brist på anpassning av sin idrott under pandemin.

– Mycket beror på ledaransvaret och hur man har gjort under restriktionstiderna. Om man har hittat alternativa sätt att utöva sin idrott på, säger han.

Krafttag krävs

Andreas menar att RF-SISU tillsammans med andra aktörer nu måste se om hur de ska få igång ungdomsidrottandet i länet igen.

– Vi måste ta krafttag för att locka tillbaka våra ungdomar med en ny verksamhet för att få en ännu bättre föreningsmiljö, säger han.

Hör Andreas Johansson prata mer om detta och vikten av ungdomsidrottandet för den fysiska och psykiska hälsan i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer