Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stor oro efter knivöverfallet i Sollefteå Foto: Rolf Lunneborg SVT

Stor oro efter knivöverfallet i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Förövaren efter förra veckans knivöverfall på hälsocentralen i Sollefteå går fortfarande fri. Oron är stor – och nu efterlyses mer information om polisens arbete att försöka fånga in knivmannen.

I foajén till hälsocentralen berättar en av de anställda om en orolig stämning på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren Region Västernorrland har erbjudit krissamtal och satt in extra säkerhetsvakter men eftersom gärningsmannen fortfarande går fri finns det en gnagande oro. Tänk om han kommer tillbaka.

– Det är jobbigt för alla. Vi vet så lite och då ökar rädslan, säger den anställde.

Efterlyser information

Men hälsocentralens chef, Helena Rödén, har varken fått eller efterfrågat någon information om polisens utredningsarbete. Arbetsgivaren har valt att förlita sig helt på polisens utredning.

– Det är en oerhört allvarlig händelse och vår bedömning är att det är bäst att låta polisen sköta sitt arbete, säger hon till SVT Västernorrland.

Huvudskyddsombudet Ylva Byström menar dock att det är viktigt att hålla personalen informerad om vad som händer i utredningen. Även om polisen inte kan redogöra för några detaljer är det viktigt att man håller de närmast berörda informerade om att det pågår en utredning.

Överfallet skedde hastigt

– Det finns en osäkerhet att gå till jobbet varje dag. Det finns en rädsla att den här personen ska komma tillbaka. Alla söker en förklaring, varför hände det och finns det risk att det händer igen, säger hon.

Överfallet skedde hastigt i en gångtunnel mellan hälsocentralen och äldreboende Skärvstagården. Det var en läkare som passerade genom tunneln som plötsligt överfölls och skadades på halsen. Helena Rödén vill inte kommentera hur läkaren mår efter överfallet men säger att personalen handlade föredömligt.

Kort efter överfallet greps och anhölls en person som misstänkt för försök till mord men mannen släpptes senare fri och är inte längre misstänkt.

Ingen misstänkt just nu

Hur är läget i utredningen i dagsläget?

– Vi har kommit en bit på väg och hållit en del förhör, säger kammaråklagare Catharina Kjelsson som leder förundersökningen i ärendet.

Har ni någon eller några misstänkta för närvarande?

– Nej, inte just nu.

Får ni in några tips i ärendet?

– Ja, vi har fått och får en hel del tips kring det här. Och de bearbetas och följs upp.

Är det fortfarande försök till mord som är den aktuella brottsrubriceringen?

– Ja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer