Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser planen framåt ut? Hör länsmuseichefen Jenny Samuelsson berätta i videon. Foto: SVT

Stor oro på länsmuseet i Västernorrland – höga elpriser kan påverka verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Skenande elpriser ställer till det för många verksamheter.

En ny rapport visar att flera museum riskerar att behöva stänga ner helt på grund av de höga elkostnaderna.

Även i Västernorrland är oron stor inför vintern, och oron gäller elspriser, hyran och materialkostnader. Länsmuseet i Härnösand är ett friluftsmuseum med stora lokaler och många byggnader. Dessutom har museet inga stora intäkter eftersom inträdet är gratis.  

– Vi är oroliga och det är någonting som vi har pratat om under en längre tid, säger Jenny Samuelsson, länsmuseichef i Västernorrland.

Risk för sparåtgärder

När branschorganisationen Sveriges museer frågar sina medlemmar om läget inför vintern är det drygt en av tio som överväger att minska sina öppettider. Lika många överväger att sänka sina klimatambitioner.

Två av tre museiorganisationer säger att de inför sparåtgärder, men planerar att hålla verksamheten igång. Ännu finns inga sådana planer på länsmuseet i Västernorrland, men Jenny Samuelsson säger att man redan i dag har svårt att klara hela sitt uppdrag. Ytterligare besparingar på grund av de skenande elpriserna skulle slå hårt mot verksamheten.

Hur ser planen framåt ut? Hör länsmuseichefen Jenny Samuelsson förklara i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer