Foto: Hans Lindblom, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor vattenläcka i Birsta – risk för ras

Publicerad

Större delen av parkeringen mellan Birsta City och E4 i Sundsvall spärrades på lördagen av efter en större vattenläcka. – Det är en läcka. Nu får vi förstärka bevakningen nattetid, säger centrumchefen.

Läckan uppstod vid en sprinklercentral som ligger på parkeringen. Tusentals kubikmeter vatten hann strömma ut innan personal från MittSverige Vatten & Avfall lyckades få stopp på vattenflödet.

– Det handlar om någon form av läcka så klart. Det har påverkat oss på så sätt att just nu har vi inget sprinklersystem igång i byggnaden, berättar Anna-Lena Wessén, centrumchef Birsta City.

Underminerat marken

– Men vi skiljer på sprinkler och brandlarm som ju är till för personskyddet. Vi har erfaren och personal med god kunskap om vad vi ska göra vid en brand. Men tills vidare saknar vi alltså sprinklersystemet. Det handlar om tiotusentals kubik vatten som måste bort innan man ens kan ta sig in i sprinklerpumpcentralen.

Parkeringen spärrades av eftersom det finns risk för att vattenmassorna underminerat marken, något som kan orsaka ras.

Parkeringen avspärrad

Torbjörn Toresson, inre befäl vid Räddningstjänsten, uppger vid 15-tiden att den akuta situationen är över. Slamsugningsbilar har kallats in för att få bort vattnet dels från parkeringen och dels från den vattenreservoar som finns under sprinklercentralen.

Efter det vidtar undersökningar för att undersöka risken för att det uppstår ras. Innan dess släpps inga bilar in på parkeringen.

Kunder påverkades inte

– Det gör vi av två anledningar. Dels utifrån ett säkerhetspersvpektiv då det kan bildas ras på parkeringen. Sen behövs en arbetsyta för fordon när vi ska renovera anläggningen, berättar Anna-Lena Wessén.

Kunder och handlar påverkades inte nämnvärt av händelsen.

– Nä, det var några som fick vänta på att flytta bilarna men de flesta verkar ha tagit det med ro.

Hur länge det dröjer innan Birsta City har ett fullt fungerande sprinklersystem är för tidigt att säga. Arbetet har bara börjat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer