20-åringen hade ett stort utbud av narkotika till försäljning. Bilden är en arkivbild. Foto: Tobias Röstlund, TT

Storlangare åtalas – sålde knark i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen åtalades sju personer i en narkotikahärva med en huvudman i Sundsvall och förgreningar i Härnösand. Av de sju är det den yngste av dem, en 20-årig Sundsvallsbo, som stått för merparten av den brottsliga verksamheten.

Det handlar om narkotikaförsäljning i stor skala. 20-åringen misstänks ha hanterat drygt ett kilo amfetamin, 800 gram cannabis, drygt 100 gram kokain och en del narkotikaklassade mediciner.

Reklam via sms

20-åringen ska ha marknadsfört sina varor genom massutskick via sms till sina kunder. Som mest fanns 42 möjliga köpare på sändlistan. De kunde till exempel få meddelanden som ”Finns brunt och sjukt grönt”. Polisens undersökning visar att mannen hade en knarkgömma i ett cykelförråd nära sin bostad.

Kontanter och mobiler

Vid husrannsakan hos 20-åringen har polisen beslagtagit 23 mobiltelefoner som man anser använts i mannens narkotikaaffärer. Man hittade även en hel del kontanter. 166 735 kronor, och 24 000 norska kronor, yrkar åklagaren ska beslagtas eftersom de anses vara inkomster från brottslig verksamhet.

Dömd flera gånger

Åtalet omfattar brott som pågått under två års tid, mellan 2017 och 2019. Sundsvallsbon var alltså bara 17 år när de första av de misstänkta brotten utfördes.

20-åringen åtalas nu för grovt narkotikabrott. Trots sin ringa ålder är det inte första gången han misstänks för den här typen av brottslighet. Redan när han var femton dyker de första åtalen mot honom upp. Så sent som i april i år dömdes han av hovrätten till två års fängelse för grovt narkotikabrott. De brotten begicks efter eller under samma tid som de som han nu åtalas för.

Köpare åtalas

De övriga sex i härvan åtalas för narkotikabrott av normalgraden eftersom de misstänks ha köpt eller transporterat mindre mängder narkotika. Två är hemmahörande i Härnösand, två i Sundsvall, en i Stockholm och en i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.