Stormen uppgraderas till klass 3

Uppdaterad
Publicerad

SMHI uppgraderar stormen Ivar till en klass 3-varning. På torsdagskvällen väntas stormbyar på upp till 30 meter i sekunden.

Under torsdagskvällen drar stormen Ivar in över landet. SMHI har utfärdat en klass 3-varning för orkanbyar i Jämtlands och Västernorrlands län. För Jämtlandsfjällen, Gävleborgs län samt Västerbottens kustland och inland gäller klass 2-varning.

En klass 3-varning innebär extremt väder med mycket stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i samhällsfunktioner.

Stormen Ivar

Polisen uppmanar allmänheten att stanna hemma och förbereda sig för strömavbrott. Elbolagen har höjt beredskapen för att kunna ta hand om de strömavbrott som uppstår.

Att SMHI utfärdar klass 3-varningar i inre Norrland är extremt ovanligt, berättar SVT:s meteorolig Nils Holmqvist.

– Att man får byvindar på upp till 30 meter per sekund i området sker enligt beräkningar endast 1-2 gånger på 100 år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Ivar

Mer i ämnet