Foto: SVT

Storsatsning på Lörans fiskemuseum

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska de som besöker Löruddens fiskeläge söder om Sundsvall få ta del av platsens långa historia. Hamnföreningen har fått ett rejält tillskott i kassan för att bygga ett museum.

Fiskeläget Lörudden, eller Löran som det kallas i folkmun, har en flera hundra år lång historia. Under 1600-talet, vid tiden för Sundsvalls grundande, stod strömmingsfisket här för större delen av Sundsvallsborgarnas inkomster. För några år sedan tog lokala krafter initiativ till ett litet museum i en gammal isbod. Där kunde besökare ta del av en provisorisk utställning om platsens och fiskets historia. 

Men nu har det skapats förutsättningar för ett permanent fiskemuseum. Lörans Hamnförening har beviljats bidrag med upp till 846 000 kronor till sitt museum. Pengarna kommer från Landsbygdsprogrammet och Leader Mittland Plus och består till 50 procent av EU-medel.

-Fantastiskt roligt, nu kan vi förverkliga de visioner som finns och slutföra skapandet av en ny turistattraktion på Löran som både bidrar till bevarandet av kulturarvet och till den framtida utvecklingen av besöksnäringen här ute, säger Morgan Åhlund, ordförande i föreningen i ett pressmeddelande.

Ska locka besökare

Projektet ska levandegöra den kulturhistoria som är förknippad med fiskelägena vid Brämösundet och locka besökare till platsen. Dessutom vill man öka kunskapen om kulturarvet fiske och stimulera till fortsatt dokumentation och lokalhistorisk forskning.

Fiskemuseum på nätet

I projektets första etapp, som inleds direkt, ska själva byggnaden renoveras både in- och utvändigt. När byggnadsarbetet är klart ska själva utställningen få en ansiktslyftning. En del av utställningsmaterialet ska kunna ses på digital pekskärm och materialet ska även kunna ses via nätet. Sommaren 2021 ska det hela vara klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.