Sollefteå kommun förlorade nästan 300 invånare under 2020, men i alla kommuner i Västernorrland minskade befolkningen. Foto: SVT

Störst befolkningsminskning i Västernorrland

Publicerad

Pandemiåret 2020 slog hårt mot Västernorrland som är det län i Sverige som förlorade flest invånare under året. Det handlar om fler döda än nyfödda och om stor utflyttning och minskad invandring.

SCB:s sammanställning som publicerades på måndagen visar på den minsta folkökningen i Sverige på 15 år. Fortfarande ökar Sveriges befolkning, men inte i Västernorrland. Vid senaste årsskiftet hade länet 244 554 invånare vilket är en minskning med 793 personer.

– Det som gör att folkmängden i Västernorrland minskar jämfört med året före är framför allt antalet dödsfall. Länet registrerar 807 fler dödsfall än födslar. Även utflyttningen bidrar till minskad befolkning, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.

Flyttning inom länet

Störst minskning har Sollefteå kommun där invånarantalet minskat med 1,4 procent, eller 268 personer. Anmärkningsvärt är ändå att alla länets kommuner, även Sundsvall, har en negativ befolkningstillväxt.

Alla kommuner har ett invandringsöverskott, men det vägs upp av utflyttning inom Sverige.

Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik har en positiv inflyttning från andra kommuner i länet. Härnösand är den kommun som har störst utflyttning till grannkommuner. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer