Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Härnösands socialchef Mats Collin säger att han inte vet ursprunget till smittan Foto: SVT Ylva Holmgren

Stort utbrott av covid-19 inom hemtjänsten i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan drabbades hemtjänsten i Härnösand av ett stort utbrott av covid-19. Sex äldre brukare och 14 ur personalstyrkan har bekräftats smittade. Två personer vårdas på sjukhus.

 – Det är viktigt att vårdpersonal ser behovet av att vaccinera sig. Det är ingen tvekan om det, säger Mats Collin socialchef i Härnösand.

Trots att en stor andel av personalen och att alla äldre vaccinerat sig blev 20 personer smittade av covid-19 för en vecka sedan.

– Det är svårt att veta exakt hur det kunde ske. Man kan ju ha en smitta som brukare eller personal utan att veta att man blivit smittad, säger Mats Collin.

Sjukhusvård

Hur de två personer som vårdas på sjukhus mår har Mats Collin inget svar på och han har heller inte nåtts av några reaktioner från anhöriga till de äldre smittade.

Covidteam

Hemtjänsten har nu återinrättat en form av covidteam som jobbar specifikt med de utsatta smittade grupperna och de har förstärkt personalen med visir och munskydd. Med 14 personer borta ur personalstyrkan krävs nu att kommunen sätter in extra resurser

 – Det är ett stort hål i planeringen naturligtvis så vi försöker se om vi kan få in fler vikarier eller om vi kan låna från andra verksamheter och vi tittar också på möjligheten om vi tvingas ta in bemanningsföretag, säger Mats Collin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer