Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialchefen i Härnösand överväldigad av allmänhetens intresse Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Stort intresse för att jobba inom omsorgen under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad
Intresseansökningarna för att jobba under coronapandemin strömmar in till flera kommuner i länet. De sökande är också i hög utsträckning kvalificerade.
– Det är positivt för vi tror att det blir långvarigt, säger socialchefen i Härnösands kommun Mats Collin.

I Härnösand har man efterlyst extrapersonal inom vård och omsorg under den pågående pandemin. På kort tid har man fått in drygt 400 intresseanmälningar.

Mats Collin socialchef i Härnösands kommun.

– Det är ett stort engagemang och sannolikt fler än vi behöver. Väldigt många vill jobba inom vård- och omsorg och en del inom olika stödfunktioner, säger Mats Collin, socialchef i Härnösand.

Lätt att rekrytera

I Örnsköldsvik har man också gått ut och annonserat efter förstärkning, utöver ordinarie sommarvikariat. När kommunen sökte intresserade som ville jobba som serviceassistent kom 159 anmälningar på knappt två veckor.

–  Det är väldigt många sökande. Vi har redan fyllt vårt behov av serviceassistenter. Planeringen för sommaren ligger i princip klar, säger Annica Eriksson, personalchef på välfärdsförvaltningen i Örnsköldsvik.

Serviceassistenterna kan jobba med bland annat städ, tvätt, måltider och social aktivering inom vård och omsorg.

Andra sökanden än vanligt

Mats Collin i Härnösand bedömer att många av de sökande kommer från branscher som har det tufft. Till exempel hotell- och restaurang.

– Jag tror att det är personal från de branscher som har haft permitteringar. Det kan vara lite olika branscher.

– Det vi kan se i år jämfört med tidigare år är att det både är fler och mer kvalificerade sökanden än tidigare, säger Annica Eriksson i Örnsköldsvik.

Brist på sjuksköterskor

Men ett behov är svårt att fylla. Bristen på sjuksköterskor är stor även under mer normala omständigheter. Under pandemin blir den extra tydlig. 

– Vi har haft annons ute men inte fått några sökanden. När det gäller sjuksköterskor konkurrerar vi också med regionen, säger Annica Eriksson.

Hon berättar att man i kommunen kartlägger all personal för att se om det finns anställda inom andra förvaltningar som har kunskap inom vård- och omsorg. Det kan bli aktuellt att en del får andra arbetsuppgifter än vanligt.

– Vi jobbar nu ihop med Vårdförbundet för att se hur vi internt kan använda våra skolsköterskor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet