Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stort intresse för naturområden i coronatider Foto: Fredrik Israelsson

Stort intresse för naturområden i coronatider

Uppdaterad
Publicerad
Besöken i naturreservat har ökat kraftigt i år i Västernorrland, enligt länsstyrelsen och coronaviruset tycks vara orsaken till människors intresse för att ge sig ut i naturen. Vid Stornäsets naturreservat utanför Sundsvall har det varit en strid ström av besökare nu i helgen.

Antalet besökare vid Stornäsets naturreservat på Alnö har gått från strax över 2000 till närmare 4000 under april månad jämfört med i fjol. Det visar den statistik som länsstyrelsen får via en besöksräknare i reservatet. Tittar man längre tillbaka är ökningen ännu större och intresset för naturområden är mycket stort just nu, det konstaterar man på länsstyrelsen i Västernorrland.

– Vi gläds åt att det är så många människor som hittar ut till de fina naturområden vi förvaltar, säger länsrådet Daniel Gustafsson.

Strid ström

När SVT besöker Stornäset under Kristi himmelsfärdshelgen är det en strid ström av besökare ut till reservatet.

– Det måste bero på coronaviruset, tror Daniel Puunberg, som besöker Stornäset för första gången.

Både barn och äldre kan träffas nästan som vanligt, naturen blir ett sätt att umgås utan större smittrisk.

Fågelskådarnas revir

Länge var Stornäset mer eller mindre fågelskådarnas revir men nu får de etablerade besökarna dela naturupplevelsen med både barnfamiljer och utflyktssugna pensionärer. Eva Norén som kommer kånkande på en stor tubkikare och varit på plats sedan klocka sju tycker att det är okej.

– Det enda som stör mig är när folk låter hundarna springa fritt, man ska ha hunden kopplad i reservatet och så de som lämnar efter sig skräp, säger hon.

Följ med till Stornäsets naturreservat i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer