Stort läckage i Härnösand – mängder med avloppsvatten rinner rakt ut i havet

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder avloppsvatten sprutade under måndagsförmiddagen rakt upp ur marken och ner i havet i Härnösand vid Kanaludden.

Scenerna utspelade sig i området mellan havet och Hovsgatan, vid Kanaludden.

Enligt vittnesuppgifter från platsen så luktade det ”skit” och syntes tydligt att det rörde sig om avloppsvatten. Och Hemab bekräftar uppgifterna.

– Det är en avloppsledning som gått sönder. Vi vet inte exakt när det hände men vi är på plats nu och ska gräva, säger Fredrik Olsson som är kommunikations- och marknadschef på Hemab.

Avspärrat på platsen

Vad som orsakat läckan är oklart. 

– Det går inte att stoppa, men vi jobbar så fort som möjligt. Vi har spärrat av och gräver upp, sa Fredrik Olsson före lunch.

Efter lunch ska det mesta av läckaget ha stoppats.

Fullt upp för Hemab

Hur mycket avloppsvatten som runnit ut är oklart. Det kommunala bolaget Hemab, Härnösand Energi och Miljö, har det hektiskt den senaste veckan. Först problem med dieselolja som läckte ut i havet från kraftvärmeverket, och nu avloppsläckan.

Se hur det ser ut på platsen för läckaget i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.