Striden om gifttunnorna trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Ansvarsutredningen kring dumpningen av tunnor med kvicksilver i havet utanför Sundsvall verkar ha givit de inblandade företagen kalla fötter. Akzo Nobel och Fortum ägnar sig allt mera åt att skylla på varandra än att hävda sin egen oskuld.

De företag som länsstyrelsen i Västernorrland pekat ut som ansvariga för den omfattande dumpningen av 23 000 tunnor med kvicksilverhaltigt innehåll i havet utanför Sundsvall, fortsätter att skylla på varandra. Tidigare har Fortum hänvisat till en tio år gammal utredning som pekar ut Akzo Nobel Bygglim som ansvariga.

Bygglim: ”ansvarsfrågan är inte så svårbedömd”

Nu är det Bygglim som hävdar att ansvarsfrågan är enkel och pekar ut Fortumföretaget Ljunga Kraft. I de senaste yttrandena över länsstyrelsens utkast till ansvarsutredning skriver Bygglim att ansvarsfrågan inte är så svårbedömd:

Dumpade gifttunnor

”Förorenaren finns kvar i form av Ljunga Kraft och hinder att rikta ansvar mot förorenaren saknas”, skriver Bygglim som också anser att det faktum att förorenaren bedrivit en annan verksamhet efter 1985 saknar betydelse i sammanhanget.

Vilande företag

Ljunga Kraft är ett företag i likvidation som i nuläget är vilande men kan räknas som ett Fortumföretag i sammanhanget. Utöver Bygglim och Ljunga kraft i likvidation anser länsstyrelsen även att Fortum Sverige har ett ansvar för dumpningarna.

Länsstyrelsens ansvarsutredning väntas bli klar under våren och syftar i första hand till att skapa ekonomiska förutsättningar för en undersökning av kvicksilvertunnornas skick och utreda eventuella behov av bärgning. Skulle tunnorna bedömas vara i ett sånt skick att de behöver bärgas handlar det om ett omfattande arbete som bedöms kosta stora summor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet