Strokedrabbad Sundsvallsbo fast i Vietnam

Uppdaterad
Publicerad

Under en semesterresa i Vietnam drabbades 60-årige Mats från Sundsvall av en stroke. Ambulansflyg hem kostar en miljon kronor – men Mats saknar försäkring som täcker detta. Nu har anhöriga startat en insamling på nätet.

Mats drabbades av en stroke för en dryg vecka sedan och ligger sedan dess i koma på ett sjukhus i Vietnam.

– Det är fruktansvärt. Man vet inte hur man ska hjälpa till på bästa sätt, säger Johanna Sollerman, dotter till Mats.

Eftersom pappan är okontaktbar får hon all information via Ambassaden och utrikesdepartementet. Via de kanalerna och försäkringsbolag och SOS International har hon fått veta att både sjukvården i Vietnam och hemresan måste betalas av Mats själv.

– Min pappa har ingen försäkring i dagsläget. Utrikesdepartementet har förklarat att är man oförsäkrad och åker utanför EU så får patienten själv bekosta sjukvårdskostnader och eventuella hemtransporter, berättar Johanna Sollerman.

Att flyga hem med ambulansflyg kostar en miljon kronor och vården i Vietnam kostar 1 500 kronor per dygn. Kostnaden för hemresan kan halveras om Mats piggnar till och kan transporteras med sjuksäng i ett vanligt passagerarplan.

Desperata anhöriga vädjar nu på nätet om hjälp och Johannas svägerska, Anna Johansson har startat en insamling.

Johanna Sollander (t.h.) får stöd av sin svägerska Anna Johansson. Foto: Barbro Sellin, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.