Tio barn i sträng kyla

Uppdaterad
Publicerad

I veckan väntas vinterkylan slå till och i migrantlägret i hamnen finns tio barn där kommunen precis stängt av strömmen. Kommunen vill flytta lägret men det kommer att dröja.

Av de cirka 50 boende i migrantlägret är tio barn, varav ett är sex månader.

Sundsvalls kommun har sedan ett drygt år tillbaka sett till att de boende haft elström i området, men sedan nyår är strömmen avstängd. Enligt kommunen är strömmen avstängd av säkerhetsskäl men det sker inför årets värsta köldknäpp. Senare i veckan väntas temperaturen sjunka till under minus 20.

Värsta köldknäppen

Samtidigt som kommunen säger sig ha ansvaret för elsäkerheten i migrantlägret har kommunen också, enligt socialtjänstlagen, det yttersta ansvaret för de humanitära förhållandena i lägret och då med ett särskilt ansvar för barnens situation.

Tillförordnade socialdirektören Marianne Bergman säger sig vara medveten om situationen.

– Jag diskuterade detta med socialjouren så sent som igår. Vi är väl medvetna om att det finns flera barn i migrantlägret och följer deras situation. Vid behov kommer vi att erbjuda stöd från fall till fall, säger hon.

Nytt läger utreds

Enligt uppgifter till SVT Västernorrland finns det planer på att flytta migrantlägret i hamnen i Sundsvall till en ny plats. Ett området intill Norrporten arena har nämnts men det vill inte Marianne Bergman vare sig kommentera eller bekräfta. Klart är att det förmodligen kommer att dröja innan det finns någon ny lösning med elström.

Stadsbyggnadskontoret har fått uppdraget att utreda saken och undersöker möjligheten att hyra in sig på en camping eller alternativt att starta en kommunal camping för migranternas husvagnar. Nästa möte med stadsbyggnadskontoret är planerat till torsdag den här veckan men någon snar lösning vill inte Marianne Bergman inte utlova.

Trakasserier

Samtidigt upplever sig migranterna som trakasserade. Under flera veckor har de trakasserats nattetid med bensinbomber och fyrverkerier, händelser som polisen utreder som hatbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet