Foto: Anders Brusell

Eon: ”Avbrotten kommer att fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu under fredagseftermiddagen var drygt 400 av Eons elkunder utan ström, på femte dygnet efter snöovädret i början av veckan.

De allra flesta återfinns i Kramfors kommun där 388 hushåll fortfarande var utan el vid 16.30-tiden på fredagen.

– Röjningsarbetet längs ledningarna fortsätter och det kommer att bli fler strömavbrott, säger Lena Berglund, regionschef Nord Eon.

Redan i måndags kväll då snöovädret drog in över länet började problemen med elförsörjningen. Nedfallna träd eller snö och is på elledningarna var orsaken.

Eon uppskattade att det skulle ta ännu längre tid att laga ledningarna och erbjöd på torsdagen sina strömlösa kunder att ta in på hotell. Men nu lyser de i alltfler fönster i länet och de evakuerade borde kunna återvända hem.

Att strömmen är tillbaka för många innebär inte att uppröjningsarbetet längs elledningarna är slutfört, tvärtom.

– Vi har en lång resa framför oss, säger Lena Berglund, regionchef Nord Eon för Sveriges Radio Västernorrland.

Fortsatta avbrott

Eon räknar med att fortsatt ha cirka 100 man ute för att reparera och ta bort träd från ledningarna. Vid flygningen i går upptäcktes 200 platser som måste röjas, och det var bara en liten del av ledningsnätet.

– Det kommer att bli avbrott för kunderna under röjningsarbetet, men inte så långvariga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.