Hör hur Egor Visilitskij ser på möjligheterna att få lägenhet som ung. Foto: Anna Beijron/SVT

Studenten Egor: ”Jag tänker bo kvar och hoppas poängen räcker”

Uppdaterad
Publicerad

Egor Visilitskij studerar till lärare på Mittuniversitetet och planerar att bo kvar i Sundsvall när studierna är klara. Att köpa en bostad tror han blir svårt tror han och drömmer om en första egen hyreslägenhet.

– Jag trivs jättebra. En tvåa eller trea någonstans centralt skulle vara jättefint, säger Egor Visilitskij.

Han bor just nu i en studentlägenhet hos Mitthem. Han startade i en etta och bytte sedan till en tvåa. Planen är att bo kvar i Sundsvall efter studierna och att fortsätta vara hyresgäst.

SVT granskar bostadsmarknaden

– Eftersom jag kommer direkt från skolan så har jag inte ekonomi att köpa, utan det är enklare att hyra.

Hoppas på ungdomskontrakt

På Mitthem prioriterar man två grupper hyresgäster: arbetsinflyttare och unga. 100 lägenheter av beståndet på 5 800 är avsatta för dem mellan 18 och 26 år. Och det är ett så kallat ungdomskontrakt som Egor hoppas på i första hand.

– Det är det jag söker inom nu när jag har en summa poäng som nästan räcker till de kontrakten.

Hård konkurrens som inflyttad

För varje dag han bor i sin studentlägenhet får han ett poäng i kön. Där kan man stå från 16 års ålder, vilket innebär att han även konkurrerar med de som ställt sig i kön i god tid.

– Kommer man från annan kommun är man inte medveten om kön. De som bott i Sundsvall som barn har en fördel av att kanske ha ställt sig i kö tidigare. Så jag konkurrerar inte bara med de som studerar utan jag konkurrerar även med dem som stått i kö längre. Det blir en svårighet, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet