• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I ”Vardagsrummet” på Lasarettsgatan i Örnsköldsvik träffas kursdeltagarna och pratar demokrati och lär sig om det svenska valet. Foto: Jennie Johansson/SVT

Studiecirkel om svensk demokrati

Uppdaterad
Publicerad

Initiativet kommer från Centerpartiet i Örnsköldsvik och går ut på nyanlända ska få lära sig hur den svenska demokratin fungerar.

– Demokrati är inte samma i Sverige och Syrien till exempel, säger Anna-Karin Byström, en av initiativtagarna.

Erfarenheterna från valdeltagande skiljer sig åt i rummet där Phanarat Sirathip har röstat både i hemlandet Thailand och även i det svenska valet 2014. Georgo Keflite kommer från Eritrea och har aldrig röstat i hemlandet, inte heller Ibra Khater från Sudan.

– I Sudan finns bara ”ett” parti och de har styrt i över 30 år, säger Ibra Khater.

val 2018 Örnsköldsvik

– I Thailand händer det att man betalar människor för att de ska rösta på ett visst parti, säger Phanarat Sirathip.

Gemensamt har de att de alla vill skaffa sig kunskap om hur det kommer gå till på valdagen den 9 september.

Svensk demokrati

För Charlotte Nordin och Johanna Lundström är valdeltagande och demokrati en självklarhet. De är cirkelledare och jobbar ideellt med studiecirkeln för att de tycker det är viktigt.

– Man får en annan syn på den svenska demokratin när man ser den genom någon annans ögon, säger Johanna Lundström, cirkelledare.

De går igenom hur valdagen går till, vilken färg valsedlarna har, om alla har fått sina röstkort. Det uppstår många frågor och det är inte helt enkelt för dem att svara på allt.

Centerpartiet initiativtagare

Anna-Karin Byström är aktiv inom Centerpartiet och den som kommit med idén. Tre studiecirklar har varit igång under sommaren och 25 till 30 personer har deltagit.

– Vi såg att det fanns ett behov av att lära sig mer om vad demokrati är. För att vi ska få medborgarstyre, vilket demokrati betyder, måste man veta hur det går till och då är det vår uppgift att berätta, säger Anna-Karin Byström.

Cirkel genomförs av Vuxenskolan och alla partier som finns representerade i Örnsköldsviks kommunfullmäktige är inbjudna att vara med.

Vill sprida kunskapen

Phanarat Sirathip träffar många nyanlända genom sitt jobb och hoppas kunna sprida det hon lärt sig. Hon tycker det är viktigt att det finns möjlighet att lära sig om svenska valet, eftersom det finns många som inte ens vet vad det innebär att rösta. 

– Det är många nyanlända som kommer från länder utan demokrati, och vet inte hur demokrati fungerar, säger Phanarat Sirathip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

val 2018 Örnsköldsvik

Mer i ämnet