Ungdomscupen som Sundsvall Handboll arrangerar är en riktig fest. Foto: SVT

Handbollsfesten som blivit Sundsvallsklubbens viktigaste inkomst

Uppdaterad
Publicerad

Traditionsenligt bjöd Sundsvall handboll in till ungdomscup i helgen. 167 lag från Sverige och Norge deltog.

– Det är en fantastisk handbollshelg. Det är värt ett besök bara för att få uppleva atmosfären, säger cupansvarige Kerstin Andersson.

För ungdomarna som spelade var det viktiga säkert att vinna och ha roligt. Men för arrangörsföreningen Sundsvall handboll är den här cupen även en mycket viktig byggsten för deras ekonomi för kommande säsong.

-  Ungefär 90-95 procent av vår ekonomi styrs av den här cupen. Så den är givetvis väldigt viktig för oss, säger Kerstin Andersson.

Dyra resor

För liknande klubbar som Sundsvalls handbollsklubb är ekonomin ofta en utmaning. Klubbens seniorlag har bortaresor till Pajala och Kalix. De långa resorna kräver stark ekonomi.

– Sedan har vi även haft dubbelmöte en bortahelg i Kiruna och Malmberget. För en sådan resa kostar bara bussen cirka 40 000 kronor. Sedan tillkommer övernattningar exempelvis, säger Kerstin Andersson.

Ställer upp för klubben

När cupen arrangeras sluter hela föreningen upp och hjälper till. Dagarna innan förbereds Nordichallen med handbollsplaner, och i ishallen rullas konstgräs ut för att få ytterligare några mindre planer. För ungdomarna i föreningen verkar det inte vara några konstigheter. Man ställer upp för klubben. Svårare än så är det inte.

– Vi har hjälpt till med lite allt möjligt. Det här är det enda jobbet vi gör under året. Så det är en självklarhet att man ställer upp och hjälps åt, säger Sundsvallsspelaren Lina Edberg.

Även hennes föreningskompis håller med.

– Det är mycket som är roligt. Att få hjälpa till att anordna och hela gemenskapen. Vi är ju en ganska liten förening i Sundsvall, så det är en självklarhet att ställa upp och hjälpa till när det är dags för cupen, säger Benjamin Westerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.