Foto: Jessica Gow/TT

Sundsvall i botten i Lärarförbundets nya skolrankning

Uppdaterad
Publicerad

Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun placerar Sundsvall på 238:e plats – sist i länet.

Härnösand toppar listan med plats 36.

– Det var ingen trevlig läsning. Man får se det som en enormt stor utmaning, säger nytillträdde ordföranden för barn- och ungdomsnämnden i Sundsvall, Eva Bergström Selling.

I rankingen har Lärarförbundet tittat på hur kommuner har satsat på skolan utifrån 10 olika kriterier. Det handlar bland annat om lärartäthet och löner, men också om andelen godkända elever och hur många som fullföljer gymnasiet. Och det är framförallt de två sistnämnda kategorierna som drar ner Sundsvall i rankningen.

– Det som vi nu får fokusera på är det som faktiskt var bra. Det handlar om bra lärartäthet och många behöriga lärare. Sen har vi många barn i förskolan också, säger Eva Bergström Selling.

Härnösand är bäst i klassen länet och där är det bland annat en hög andel utbildade lärare som lyfter kommunen i rankingen.

Högst rankad i landet är skolan i Torsby kommun, Värmland.

Tre kriterier bort

Årets rankning är inte jämförbar med tidigare års. I år har Lärarförbundet tagit bort tre kriterier som gäller elevernas resultat utan hänsyn till elevernas familjebakgrund. Kvar finns studieresultaten, med denna hänsyn tagen. Tanken är att kommuner med hög andel välbeställda, högutbildade familjer inte ska få ”gratispoäng” i rankningen.

Se hela länslistan nedan.

Lärarförbundets rankning ”Bästa skolkommun” 2019, Västernorrland

36 Härnösand

85 Kramfors

134 Ånge

148 Örnsköldsvik

164 Timrå

196 Sollefteå

238 Sundsvall

Bästa skolkommun tittar på hur kommuner har satsat på sin skola utifrån 10 olika kriterier: resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, löner, kommunen som huvudman, andel barn i förskola, betygsresultat i åk 9, andel elever godkända i alla ämnen, andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år

Källa: Lärarförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.