Region Västernorrlands kontor. Foto: SVT

Sundsvall står för 70 procent av alla nya coronafall i länet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västernorrland har minskat under de senaste veckorna, det meddelade Region Västernorrland vid en presskonferens under onsdagen. Samtidigt står Sundsvall för en stor majoritet av de nya fallen.

– Vi ser en trend med en minskad smittspridning i länet och ett förbättrat läge de senaste veckorna. Men för att undvika att det kommer nya vågor av smittspridning så måste alla invånare fortsätta att följa rekommendationerna, säger Maria Tempé, smittskyddsläkare.

Även om faran är långt ifrån över så sjunker i princip samtliga uppmätta siffror i länet.  Antal positiva tester under vecka 29 var 99 stycken vilket är färre jämfört med de 122 positiva tester som kunde redovisas vecka 28 och 168 positiva tester under vecka 27.

Coronaviruset i Västernorrland

Ingen på IVA

– Fem procent av alla tester var positiva vecka 29. I maj när vi hade högst antal positiva tester så låg siffran på runt sjutton procent, säger Maria Tempé.

Samtidigt är det första gången sedan mitten av mars som Västernorrland inte har någon covid-19 patient inlagd på intensivvården.

– Under vecka 29 stod Sundsvall för 70 procent av alla nya coronafall i länet. Det motsvarar 55 stycken fall, säger Maria Tempé.

Följ myndigheterna

Regionen vill samtidigt påminna invånarna i länet om att fortsätta följa myndigheternas råd eftersom pandemin inte är över.

– Våra medarbetare har gjort en enorm insats under våren och försommaren och vi vill tacka dem för deras arbete, säger Lena Carlsson, primärvårdsdirektör.

Under presskonferensen meddelades också att rekommendationen om besöksförbud på länets särskilda boenden kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet