Foto: SVT / arkiv

Sundsvalls DFF vann – men åker ur ändå

Uppdaterad
Publicerad

Så kom den äntligen, Sundsvalls fotbollsdamers första seger i elitettan sedan den 18 april. Men 4-1 hemma mot Borgeby FK hjälpte föga i bottenstriden.

Redan på lördagen stod det nämligen klart att SDFF får lämna elitettan.

Det är en kaosartad säsong som nu rent tabellmässigt är till ända för Sundsvalls DFF.

Det började med en oerhört tunn trupp under försäsongen, en tränare (Mattias Nylund) som hoppade av bara veckor före seriepremiären i protest med de enligt honom för dåliga förutsättningarna – och efterföljande tränarkarusell, skadebekymmer och allmän turbulens.

Efter 21 spelade matcher har laget bara lyckats skrapa ihop sju poäng. Det håller förstås inte.

Nedflyttningsklara dagen före

I helgen stod det klart att klubben får respass från landets nästa högsta serie elitettan. Trots att det återstår fem omgångar.

Glappet upp till fast mark i tabellen och nytt kontrakt i elitettan är ointagliga 17 poäng efter helgens omgång, då bottenkonkurrenten Brommapojkarna vann sin lördagsmatch.

Att SDFF degraderas stod alltså klart redan före avspark på NP3 Arena på söndagseftermiddagen. Paradoxalt nog – eller kanske just därför – ledde det till ”proppen ur” mot bottenkollegan Borgeby.

Målfest efter paus

Efter en mållös första halvlek gjorde hemmalaget fyra mål på 25 minuter. Chestley Strother, Odeta Nimani, Olivia Wänglund och Kaycie Young nätade i tur och ordning innan gästerna kunde tröstmåla i slutminuterna.

Första vinsten för laget på nästan fem månader, för en klubb som alltså redan nu får börja planera för spel i division 1 säsongen 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.