Sundsvalls kårhus i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Prognosen för Studentkårens bolag såg lovande ut för december 2018 och år 2019, men det slutade med att de gick en halv miljon minus. På fredagen lämnade de in en ansökan om att försätta bolaget i konkurs.

Det var inte ett enkelt beslut att ta för Sundsvalls studenters kårhus AB, som en längre tid har burit på skulder. Bolaget som har drivit verksamheten i kårhuset på Grönborg fick under fredagen lämna in en konkursansökan. Studentkårens ordförande, Tobias Schelin, har ingen förklaring på varför ekonomin inte höll.

– Det ärliga svaret är att vi inte vet. Steg ett har varit att konstatera att det inte funkar. Men det är också viktigt att vi börjar om och jobbar stenhårt för att komma tillbaka, säger Tobias Schelin.

Betalade av skulder i december

I december 2018 bestämde Studentkårens medlemmar att hjälpa bolaget med ekonomin med sparade pengar. Till grund för beslutet låg ett underlag som då visade en positiv och ihållande prognos för bolagets ekonomi, bolaget fick då 1,6 miljoner kronor tillskjutet från ägaren Studentkåren för att betala av skulderna.

I efterhand visade det sig att prognosen var helt felaktig och i stället för att gå 200 000 kronor plus i december 2018, gick bolaget i stället lite mer än 500 000 kronor minus i kassan. Nu ska de utreda orsaken till hur det kunde bli så.

– Det är tråkigt för Sundsvall som studentstad och för alla inblandade, personal drabbas och även studenter riskeras att bli drabbade om vi inte hittar lösningar på sikt, säger Tobias Schelin, Studentkårens ordförande.

Verksamheten fortsätter

Verksamheten på Grönborg stängs inte ner med omedelbar verkan utan kommer nu på uppdrag av en utsedd konkursförvaltare, bedrivas av Sundsvalls studenters kårhus VD Agneta Lindholm. Tobias Schelin kommer fortsätta som kårordförande och de väntar nu på att några nya ägare ska vilja ta över verksamheten.

– Som det ser ut i dagsläget så kommer det inte påverka studenterna i helgen, och förhoppnings inte helgerna framöver heller, säger Tobias Schelin.

SVT har försökt nå Agneta Lindholm, VD för Studentkåren, för en kommentar utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.