Sundsvalls kommun drar sig ur beställningscentralen i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun har beslutat ta över telefonbeställningarna av färdtjänst i egen regi. Det här innebär att beställningscentralen i Ånge förlorar hälften av underlaget.

I dag arbetar ett 20-tal personer vid den beställningscentral i Ånge som tar emot beställningar av färdtjänst och sjukresor. När Sundsvalls kommun nu beslutat sköta färdtjänstbeställningarna på egen hand kommer underlaget för beställningscentralen att minska.

Enligt uppgifter till SVT Västernorrland kan det röra sig om 50-60 procent av underlaget som försvinner. Personalen har informerats under torsdagen.

Tvist om pengar

Hans Forsberg (C) som är ordförande i kommunens service- och förvaltningsutskott säger att det är ett beslut som fattats med hänsyn till kommunens ekonomi. Regionen och Kollektivtrafikmyndigheten ville i höstas att Sundsvalls kommun, i likhet med övriga kommuner, skulle börja betala för att man utnyttjade beställningscentralen medan Sundsvalls kommun hänvisat till att man haft ett löpande avtal som säger något annat.

Tvisten har nu lett till att Sundsvalls kommun helt enkelt drar sig ur.

– Vi bedömer om att det skulle kosta oss flera miljoner att fortsätta utnyttja beställningscentralen i Ånge. Med tanke på kommunens ekonomiska svårigheter är det inte möjligt, säger Forsberg och hänvisar till kommunens sparbeting på 300 miljoner.

Personalen informerades

Under torsdagen informerades personalen om beskedet men kollektivtrafikmyndigheten säger sig ännu inte kunna överblicka konsekvenserna.

– Så fort vi vet mer kommer vi att informera alla berörda, står det i ett personalmeddelande.

För färdtjänstkunder i Sundsvall kommer beställningsrutinerna att förändras. Taxibolag kommer att sköta själva transporterna, precis som tidigare, men det blir ett nytt telefonnummer att ringa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.