Hör Annika Backströms vädjan till anhöriga. Foto: TT/SVT

Sundsvalls kommun vädjar till anhöriga: ”Alla måste följa våra besöksrutiner”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset har tagit ordentlig fart igen. Inom omsorgen i Sundsvall finns smittan framför allt på ett äldreboende på Norra Kajen. I övrigt rapporteras endast enstaka fall. Men oron för att fler äldre ska drabbas är stor. Nu skärper man besöksrutinerna.

– Vi har blivit ännu tydligare med att alla måste följa våra besöksrutiner, säger Annika Backström, kanslichef på vård- och omsorgsförvaltningen. 

Kommunen kan inte förbjuda besök. Senast när det var besöksförbud var det ett regeringsbeslut.

Coronaviruset i Västernorrland

Splittrat kring besöksförbud

Och när vi frågar Annika Backström om hon skulle önska ett besöksförbud igen, konstaterar hon att frågan inte är enkel att svara på.

– Jag är jättesplittrad i den frågan. Jag vill såklart skydda de äldre från att bli sjuka men jag vet att våra äldre for så illa av att inte få besök. Kontakten med anhöriga är jätteviktig!

Stor smitta på ett boende

Tittar man på spridningen på äldreboendena så är det ett boende som sticker ut, Norra Kajens äldreboende.

– Vi har haft en explosionsartad spridning på ett boende. Annars har vi bara enstaka fall på andra ställen, där vi isolerat och det har inte blivit någon spridning.

Smittspårning gjord

Hon berättar att smittspårning visar att viruset kommit via besök, men hon kan inte svara på varför spridningen på boendet blev så stor. Hon säger att man försöker hålla avstånd och att man är noga med hygienrutinerna.

– Men om man inte noterar symptom på en gång finns risk för spridning. Det är också så att man äter ihop, äldre pratar med varandra och tar på varandra. De måste ha en värdig tillvaro också.

En av avdelningarna på äldreboendet är helt smittfri. Besöksrestriktioner har införts på boendet.

Hör hur Sundsvalls kommun vill att besökare på äldreboenden ska agera i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet