Sundsvalls kommun fortsätter sin satsning för att försöka stävja alkohol- och droganvändandet i samband med skolavslutningen. Foto: SVT / arkiv

Sundsvalls kommun vill minska fylleriet på skolavslutningen

Publicerad

Skolavslutningstider betyder alkohol- och drogdebut för många. I Sundsvall samarbetar polisen, räddningstjänsten, kommunen och kyrkan sedan många år för att ”mota Olle i grind”.

Vuxna på stan ska nattvandra i centrum och alla fritidsgårdar ute i bostadsområdena ska hålla öppna under fredagskvällen.

Målet är en tryggare skolavslutning för alla, och att alkohol- och droganvändningen kring skolavslutningen ska stävjas.

Samtliga inblandade parter i projektet tycker att satsningen är lyckad och har gett effekt.

– Vi har haft den här samverkan under många år och vi tycker att det fungerar jättebra, säger Tommie Nilsson från polisen.

Förtroende och relation

– Framför allt vill vi inte att ungdomarna ska vara i stora grupper utan helst hålla sig i de bostadsområden där de bor. Där har vi personal som känner dem sedan tidigare och som i och med det skapar ett förtroende och en relation till dem. De vet vilka de är, säger Tommy Lerstrand från kultur och fritids ungdomsgrupp.

– Satsningen har varit lyckad. Vi känner till varandra och vi vet vad vi i de olika yrkesgrupperna gör under den kvällen, säger Erika Engstrand från socialtjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer