Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bodil Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall sitter i socialdemokraternas partistyrelse och var med och tog det historiska beslutet om Nato-medlemskap

Sundsvalls kommunalråd om Nato: ”Svåraste beslutet jag tagit”

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommunalråd Bodil Hansson (S) var med och röstade för en svensk ansökan om Nato-medlemskap.

Men det var inte helt självklart.

– Det var nog det svåraste beslutet jag tagit i min politiska karriär, säger hon.

Nato-frågan har diskuteras allt mer intensivt i Sverige sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari. Röster har höjts både för och emot – och det landade till slut i en ansökan.

Under tisdagen skrevs den nämligen på av utrikesminister Ann Linde (S), efter att Socialdemokraterna i söndags röstade för ett medlemskap.

– Läget ändrades i och med invasionen men också naturligtvis när vår främsta allierade, Finland, har valt att ansöka om medlemskap i Nato, säger Bodil Hansson (S), som sitter med i Socialdemokraternas partistyrelse.

Bruten neutralitet

Sverige har varit militärt neutrala i över 200 år men med ett eventuellt Nato-medlemskap bryts den sviten.

– Neutraliteten har tjänat oss väl under den här tiden. Men det är inte det vi behöver titta på nu utan nu behöver vi tänka på vad som främjar oss framöver, säger kommunalrådet.

Farliga månader

På den pressträff som statsminister Magdalena Andersson (S) höll i söndags flaggade hon för att Sverige kommer befinna sig i ett utsatt läge under tiden som ansökan behandlas.

– Ryssland har meddelat att det kommer vidta motåtgärder om vi går med i Nato. Vi kan inte utesluta att Sverige utsätts för till exempel desinformation och försök att skrämma och splittra oss, sa hon då.

I klippet pratar Bodil Hansson mer om det samt om varför Sveriges befolkning inte fått rösta om Nato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.