Sundsvallsbo åtalad för miljonbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

En 52-årig Sundsvallsbo åtalas för grovt bedrägeri. Tillsammans med den så kallade La Reine-mannen, känd ekobrottsling från Stockholm, misstänks han ha lurat till sig 7,2 miljoner.

De bägge kumpanerna blev under sommaren 2004 delägare i en matbutik på västkusten, nära norska gränsen. Sundsvallsbon ska då, genom att uppvisa förfalskade handlingar, ha lurat till sig ett lån på fem miljoner kronor i matbutikens namn. Pengarna användes som betalning av köpet. Ett tillvägagångssätt som är olagligt.

Senare ska Sundsvallsbon, genom att återigen visa upp förfalskade handlingar, ha fört över 2,2 miljoner kronor av matbutikens tillgångar till sitt eget konto.

På så vis ska bedragarna ha lurat till sig sammanlagt 7,2 miljoner kronor och de åtalas nu för grovt bedrägeri mot två banker, alternativt grov trolöshet mot huvudman.

De två krävs på 2,2 miljoner kronor i skadestånd och åklagaren yrkar dessutom att de ska beläggas med näringsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.