Här i ett källarförråd i ett flerfamiljshus i centrala Uppsala förvarades bland annat sprängämne och en fjärrutlösare. Foto: SVT

Sundsvallsbo åtalas för att ha planerat sprängdåd mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Ett kriminellt nätverk med förgreningar över landet misstänks ha planerat ett sprängdåd riktat mot polisen och nu åtalas sammanlagt 58 personer. En av dem är en Sundsvallsbo i 25-års åldern som enligt åtalet har tillverkat en fjärrutlösare som varit avsedd för att utlösa en sprängladdning med.

Den 20 maj förra året stoppade polisen en bil i Uppsala för en kontroll. Det ledde till en husrannsakan i centrala Uppsala där man hittade narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar. En av sprängladdningarna var apterad och hade en elektronisk fjärrutlösare. Fyndet ledde till en omfattande utredning och spaning mot ett kriminellt nätverk, och nu har 58 personer åtalats.

Tillverkade fjärrutlösare

En Sundsvallsbo i 25-års åldern har enligt åtalet tillverkat en fjärrutlösare som varit avsedd för att utlösa en sprängladdning med. Analysen från Nationellt forensiskt centrum, NFC har hittat Sundsvallsbons DNA på fjärrutlösaren och polisen har också hittat rullar med silvertejp hemma hos den misstänkte som kopplas till fjärrutlösaren. Brotten rubriceras som grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor respektive förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Planerna på ett sprängdåd mot polisen avslöjades genom krypterad kommunikation mellan de misstänkta. Det är oklart om det var tänkt att riktas mot någon enskild polis.

Narkotikaförsäljning

Under utredningens gång ska 17 personer ha häktats misstänkta för inblandning i härvan, som enligt polisen handlar om storskalig försäljning av narkotika. Polisen har bland annat tagit omkring 20 kilo amfetamin i beslag.

Åtalspunkterna mot de misstänkta rör bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och grovt bedrägeri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer