Sundsvallsbo döms tillsammans med storsvindlare

Publicerad

En Sundsvallsbo i 60-årsåldern döms till fängelse för ekonomiska brott i en härva tillsammans med en av Sveriges mest kända svindlare, den så kallade La Reine-mannen.

Sammanlagt fem personer dömdes i juni av Stockholms tingsrätt för inblandning i en härva av grova bedrägeribrott mot ett tjugotal företag.

Ligan hade lurat företrädare för olika företag att leverera varor och tjänster till ett värde av drygt en miljon kronor. Sundsvallsbon åtalades för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Rätten fällde honom till slut grovt bokföringsbrott och medhjälp till skattebrott. Sundsvallsbon har tidigare varit inblandad i La Reine-mannens uppmärksammade ”affärer”.

Domen överklagades och nu har Svea hovrätt kommit fram till att sundsvallsbon ska tillbringa sex månader i fängelse för grovt bokföringsbrott och medhjälp till skattebrott.

La-Reine-mannen fälls av hovrätten för 19 fall av grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott, skattebrott och bedrägeri. Han döms till fängelse i två år och sex månader.

Skalbolagshärva

La Reine-mannen fick sitt namn efter en stor skalbolagshärva som startade med en liten sportaffär i Eslöv som hette just La Reine. Tillsammans med flera andra köpte han och tömde cirka 200 bolag och lär ha lurat staten på en miljard. Han dömdes till sju års fängelse. 2008 dömdes han av Stockholms tingsrätt till 2 år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri. Även då hade han en kumpan från Sundsvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer