Foto: SVT / arkivbild

Sundsvallsläkare misstänks för våldtäkt mot barn

Publicerad

En läkare som jobbar på en vårdcentral i länet misstänks för våldtäkt mot barn. Mannen och ytterligare en äldre man anhölls i början av veckan och häktades på torsdagen för grova sexbrott mot ett barn.

Läkaren är anställd på en vårdcentral men enligt åklagaren Karin Everitt ska det inte finnas någon koppling mellan hans arbete och brotten. Det uppger SR Västernorrland.

Tidigare dömd

I polisens utredning av sexbrotten figurerar dessutom ytterligare en person som också han häktats för grova sexbrott mot barn. I det fallet rör det sig om en äldre man som är bosatt i en mindre ort utanför Sundsvall.

Mannen som är i 65-års åldern är tidigare dömd för sexbrott mot ett barn. Han dömdes för brottet 2014 och det är anledningen till att tingsrätten vid häktningsförhandlingen bedömde att det finns en risk för fortsatt brottslighet i hans fall.

Grovt sexutnyttjande

Enligt åklagaren Karin Everitt finns det ingen koppling mellan männen. De har var för sig haft fysisk kontakt med offret, ett barn som är under 15 år, men Karin Everitt vill inte berätta vilken typ av kontakter det rört sig om. Hon uppger att utredningen är i ett känsligt läge.

Enligt åklagarens häktningsframställan till Sundsvalls tingsrätt ska männen ha gjort sig skyldiga till brotten  från och med 22 maj till slutet av juli 2016.

Båda männen häktades på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn och sexuellt ofredande. Läkaren häktades också för barnpornografibrott, misstankar som också riktar sig mot den äldre mannen. Den sistnämnde misstänks också för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

– Utredningen kring detta fortsätter, säger Everitt.

Männen identifierade

De båda männen hämtades in av polisen i början av veckan men polisutredningen har pågått under en längre tid. Enligt uppgifter har arbetet resulterat i att de båda männen kunnat identifieras.

Brotten ska ha skett i Sundsvalls kommun.

Fotnot: Texten är uppdaterad avseende uppgiften om den äldre mannens tidigare brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer