Foto: SVT

Surströmmingslukt efter driftstörning på Östrand

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig lukt som av surströmming lade sig över Sundsvall på måndagsmorgonen. Orsaken var en driftstörning på Östrandsfabriken i Timrå.

Många sundsvallsbor reagerade över den kraftiga stank som låg över staden på måndagsmorgonen och fler än en misstänkte nog någon av de kringliggande industrierna, vilket också stämde. Som vid flera tidigare tillfällen var det Östrandsfabriken i Timrå som var källan till den surströmmingsliknande lukten.

– Det har varit en driftstörning på Östrandsfabriken på morgonen, berättar SCA:s informationschef i Sundsvall, Björn Lyngfeldt.

Stopp i mesaungnen

Lyngfeldt förklarar att det rörde sig om ett stopp i den så kallade mesaugnen där man normalt sett tar tillvara illaluktande ämnen. När ugnen inte är i drift ska de illaluktande gaserna förbrännas i en fackla men den här morgonen kom facklan inte i gång direkt och svavelhaltiga kolväteföreningar kom ut i luften.

– Gaserna är inte skadliga för människor men luktar illa, konstaterar Lyngfeld och ger de som tyckte att det luktade surströmming rätt:

– De här gaserna tillhör samma ämnesområde som det som luktar ur surströmmingsburken.

Felet åtgärdat

Rådande väderförhållanden kan ha gjort att lukten blev så påtaglig i stan, tror Lyngfeldt, men meddelar samtidigt att felet nu ska vara åtgärdat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.