Örnsköldsviks kommun har anmält barnvåldtäkten till Inspektionen för vård och omsorg, berättar Susanne Nordin (S). Foto: privat, SVT

Susanne Nordin (S): ”Vi har ett stort ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom domen mot familjehemspappan som förgripit sig på en minderårig flicka.

Susanne Nordin (S), humanistiska nämndens ordförande i Örnsköldsvik tycker det är bra att rättsprocessen gick så snabbt.

Humanistiska nämnden i Örnsköldsvik gjorde en anmäla till IVO när övergreppen blev kända i början av sommaren. Susanne Nordin (S) ordförande i humanistiska nämnden kommenterar domen mot mannen.

– Jag tänker att det är bra att ärendet har hanterats snabbt, framför allt för det utsatta barnets skull, säger hon.

val 2018 Örnsköldsvik

Händelsen väcker känslor.

–  Ja, det är olyckligt eftersom ett familjehemsplacerat barn är extra sårbart.

Har socialtjänsten i Örnsköldsvik brustit i sin kontroll av familjen?

– Nej det skulle jag inte säga. Vi har grundliga rutiner för att hitta, utreda och godkänna familjehem. Vi har ett stort ansvar när vi familjehemsplacerar ett barn – det är inget som sker lättvindligt, säger Susanne Nordin.

Anmält till IVO

Har humanistiska nämnden vidtagit några åtgärder efter den här händelsen?

– Nej, förutom att vi anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Om IVO kommer fram till att vi misslyckats eller borde ha gjort nåt annorlunda, så kommer vi naturligtvis att följa det.

Direkt misstankarna mot den nu dömde mannen väcktes, omplacerades den minderåriga flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

val 2018 Örnsköldsvik

Mer i ämnet