Robin Westberg, IT-entreprenör och Youtuber, tycker att den dåliga uppkopplingen där han bor i Lilla Bandsjön i Timrå hämnar utvecklingen av hans företagande. – Bredband för alla även i glesbygden, säger han bland annat i klippet här. Foto: SVT

Svag uppkoppling ett hinder för hans företagande

Uppdaterad
Publicerad

Som företagare i glesbygd är det oerhört svårt i dag att klara sig utan en välfungerande bredbandsuppkoppling. Robin Westberg i Timrå till exempel måste åka hemifrån för att kunna sköta sitt IT-företagande – trots att han bor bara precis utanför tätorten. Hör honom i klippet.

För drygt ett år sedan startade 25-årige Robin Westberg sin youtube-kanal. I dag har han redan omkring 70 000 följare.

Han driver dessutom ett e-handelsföretag, och som IT-entreprenör är han i behov av snabb bredbandsuppkoppling för att få sina företag att fungera.

Måste åka ”till stan”

Han skulle vilja driva sin verksamhet hemifrån, på landet i Lilla Bandsjön tio minuters resa från Timrå centrum. Men så länge inte uppkopplingen räcker till måste han sköta verksamheten från centrala Timrå.

Men tycker du att det är rimligt att kräva snabb uppkoppling i alla delar av det glesbefolkade Västernorrland?

– Ja, varför inte? svarar Robin. Det är inte så många som är youtubers men det är många företagare som är beroende av bra internet.

Glest mellan snabba uppkopplingar

I Västernorrland har i genomsnitt 79 procent av hushållen i kommunernas tätorter en snabb bredbandsuppkoppling. I glesbygden är snittsiffran avsevärt lägre: 39 procent. Således mycket långt från regeringens löfte om bredband till 95 procent av de svenska hushållen under det här året.

Faktum är att Västernorrland tillhör de fyra sämsta länen i landet när det gäller bredbandsuppbyggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.