Foto: Mattias Andersson Landfors

Svampangripna fiskar i Moälven analyseras

Uppdaterad
Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har genomfört provtagningar på sjuka fiskar från Moälven.

I oktober upptäcktes döda laxar och havsöringar längs Ljungans strand. Och snart stod det klart att fler älvar drabbats av svampangreppen – bland andra Moälven.

Läs även: Svampangrepp i Moälven

Fiskdöd i Ljungan

Det är ännu oklart vad som orsakat fiskdöden, men en teori är att det handlar om ett virusangrepp kallat UDN.

Sjuka fiskar analyseras

I början av veckan var Statens veterinärmedicinska anstalt på plats i länet för provtagning, både i Ljungan och i Moälven.

Resultatet kommer att presenteras i en större rapport i början av december, men redan nu avvisas påståendet om att den odlade öringen skulle vara mer drabbad.

– Vi såg ingen skillnad i förekomst på svamp på kompensationsodlad och vild öring utan det var ungefär 50/50, sa statsveterinär Charlotte Axén, till SVT Västernorrland efter provtagningen i Ljungan.

Kommunen: ”Finns hopp”

Örnsköldsviks kommun skriver på sin hemsida att det  är osäkert hur reproduktionen av lax och öring i Moälven lyckats i år på grund av svampangreppet. Men man konstaterar samtidigt att det finns hopp: ”kommunen har obducerat två svampangripna laxhonor och upptäckt att båda hade lekt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöd i Ljungan

Mer i ämnet