Svår räddningsaktion – lastbilsolyckan hotar unik natur

Uppdaterad
Publicerad

Olyckan vid Hästkullens vindkraftpark i Viksjö hotar höga naturvärden i Mjällåns dalgång. Släpet har kanat ner i en å i vilken vattnet inte ens får grumlas.

Lastbilsolyckan norr om Viksjö har knappast kunnat ske på en olyckligare plats. Den bulgariska lastbilen har kanat med lasten och släpet ner i Hornsjöbäcken som är ett av de mest skyddsvärda områdena i landet.

Olyckan inträffade i onsdags, alltså för snart en vecka sedan och fortfarande är det oklart hur bärgningen ska genomföras. I fem dagar har det stått en lyftkran på platsen utan att de ansvariga vågat genomföra ett lyft. Vattnet får inte grumlas och en punkterad dieseltank skulle få svåra konsekvenser.

Vindkraftparken Hästkullen

Flera länder

Bärgningen försvåras ytterligare av att det är ett bulgariskt åkeri och en dansk speditionsfirma som ansvarat för lastbilstransporten och som nu ska organisera bärgningen. Chauffören som är från Makedonien har för sin del fått ta in på ett hotell i väntan på att kunna köra lastbilen vidare till slutdestinationen i vindkraftparken.

– Eftersom flera länder blivit inblandade i bärgningen har det blivit extra komplicerat. Hela situationen är olycklig, säger Helene Lager som är miljöchef i Härnösands kommun.

Svår bärgning

Kommunens miljöenhet blev informerad om olyckan först dagen efter att den skett. Sedan dess har man gjort klar för de utländska företagen att platsen är i det närmaste unik. En bärgning kräver särskilda skyddsåtgärder, urlastning, länsar, siltduk och stor varsamhet vid lyftet.

Skulle inte räddningstjänsten kunna kallas in?

– Det kan man kanske tycka, men det här är en förebyggande insats som de inblandade företagen måste ta ansvar för. Det är deras transport och deras ansvar, säger Helene Lager.

Höga naturvärden

Hornsjöbäcken är en del av Ljustorpsåns och Mjällåns dalgång och är klassat som riksintresse utifrån tre aspekter. Där sker reproduktion av havsöring och harr, och där finns sällsynta och hotade växter. Landskapet med sina raviner och nipor anses vara ett av de mest skyddsvärda i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet