Svåra tider för länsmuseet – byggnader står och förfaller

Uppdaterad
Publicerad

Det var en tuff höst på Västernorrlands museum. Personalnedragningar och minskad verksamhet skapade en het debatt som kulminerade när några konstnärer tog sig in på museet och täckte över konstverk med svarta tygstycken i protest.

Inför nästa år ville museet ha en uppräkning av anslagen med fyra procent. Huvudmännen, Region Västernorrland och Härnösands kommun kapade det med hälften och sköt till två procent.

I reda pengar blev det runt 700 000 kronor extra. Plus ett ett tillskott av statliga pengar som klubbas en bit in i nästa år.

– Läget är kärvt, säger Monica Fahlén, vice ordförande i styrelsen, men lägger till att man konkurrerar om pengarna med både kommunal service och sjukvård.

Byggnader faller samman

Det stora problemet, menar Monica Fahlén, är att pengarna inte alls räcker till för att underhålla de 100 kulturhistoriska byggnader man ansvarar för.  Av dessa finns 70 på själva friluftsmuseet, medan övriga 30 är spridda runt om i länet.

– Nej, pengarna räcker inte till underhållet, inte med den budget vi har för de kommande åren, säger Monica Fahlén.

”De står och förfaller, det här håller inte i längden”, säger en ansvarig på museet.

Men situationen är inte unik för Västernorrland, läget är kärvt för de flesta av landets länsmuseer. 

Statens ansvar

Läget har gjort att kraven på statliga åtgärder hörs allt starkare. Nyligen gjordes en gemensam uppvaktning på kulturdepartement med krav på en väsentligt större statlig grundfinansiering och statligt strategi för landets länsmuseer.

Annars kan länssmuseer tvingas lägga ner, var budskaptet och Monica Fahlén delar den synen;

– Ja, läget är faktiskt så illa på många håll, säger Fahlén. Ska vi ha en regional kultur, ja då behövs det pengar från staten.

Statens pengar fördelas ”orättvist”

Dessutom är fördelningen över landet djupt snedvriden, menade Jonas Hellberg, ordförande i museernas samarbetsråd.

– Bara Nationalmuseet i Stockholm får mer pengar än Sveriges alla länsmuseer, länsteatrar och länsmusikverksamheter – tillsammans, sa han efter uppvaktningen. 

Kulturminister Amanda Lind gav inget besked i samband med uppvaktningen.

– Det här är en budgetfråga, sa hon till SVT:s Kulturnyheterna.

Stiftelsen Västernorrlands Museum

Visa

I stiftelsen Västernorrlands Museum ansvarar Region Västernorrland för 70 procentoch Härnösands kommun för 30 procent av verksamheten,

För 2020 bidrar regionen med 21,5 miljoner och Härnösands kommun med 7,8 miljoner.

Till det kommer ett statligt bidrag årligen, runt 5,2 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer