Svårt att fynda fågelfrö i Sundsvall – sommarens extremväder i Europa har fått effekt

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens extremväder i Europa märks nu på hyllorna i många butiker som säljer fågelfrö. I år är det nämligen brist – framförallt på solrosfrö.

Sommarens väder i Europa bjöd på kraftigt regn blandat med torka. Det har gett dåliga skördar vilket nu visar sig på butikshyllorna som normalt sett har fågelfrön som stapelvara.

– Det har varit helt tomt emellanåt, säger Ramona som är butikssäljare på Coop i Birsta, Sundsvall.

Problem med transporter

Dessutom har pandemin skapat transportproblem världen över, vilket också försvårar situationen för försäljarna. Leveranser dröjer, och ofta får man vänta längre än vanligt på det som beställts.

Brist ger prishöjning

Men trots att bristen på fågelfrön även fått priserna att stiga, är efterfrågan fortfarande stor. På Djur och natur i Sundsvall har man precis fyllt på i gångar och hyllor, och räknar med att det snart kommer gå åt.

– Det känns som att det inte spelar någon roll vad det kostar. Man vill mata fåglarna, säger butikschef Catherine Björkén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.