Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör poliserna som upptäckte de vanvårdade hundarna. Foto: SVT

Svårt att stoppa någon som har djurförbud

Uppdaterad
Publicerad
Det var i september som två poliser från Ånge upptäckte 73 vanvårdade hundar som trängdes i två husvagnar. Ärendet utreds fortfarande och minnet från dagen i skogen i Hälsingland sitter kvar.

Det blev totalt åttiofyra hundar som omhändertogs från kvinnan som haft djurförbud sedan 2005. Hon har flyttat från ett län till ett annat och på så sätt kunnat undvika lässtyrelsens kontroller.

 – Det finns en del lagstiftning som ställer till det. Länsstyrelsen är olika myndigheter och det är väl kanske något som behöver ses över, säger Tommy Nyström, en av polisassistenterna som hittade kvinnan på flykt med de vanvårdade hundarna.

Luktade surströmming

Intrycken från den där dagen i september när de två poliserna Daniel Dübbel och Tommy Nyström hittade de vanvårdade hundarna är starka.

– Man kan komma ihåg hur det luktade. Det luktade som surströmming, säger Daniel Dübbel.

Hur hindra de med djurförbud?

Hur man i framtiden ska kunna förhindra att människor som har djurförbud att skaffa nya djur är en svår nöt att knäcka för myndigheterna.

– Det är svårt om man inte skriver sig på adressen där man bor. Man kan ju bo på landsbygden utan att någon vet vem man är och då kan man ju vanvårda, säger Daniel Dübbel, polisassistent i Ånge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vanvårdade hundar

Mer i ämnet