Foto: SVT

Bensinbomber mot migrantläger

Publicerad

Under flera veckor har migranterna i husvagnslägret i Sundsvall trakasserats nattetid med bensinbomber och fyrverkerier.

Men trots att polisen har registreringsnummer på flera inblandade bilar finns inga misstänkta och utredningsarbetet bedöms som svårt.

Migranterna har själva filmat händelserna i lägret då fyrverkeripjäser och brandbomber ska ha kastats in bland husvagnarna. Situationen beskrivs som kaotisk och de är rädda, ingen i lägret vill framträda med sitt ansikte av rädsla för represalier.

-  Varken jag eller barnen kunde sova, de grät hela tiden, berättar en av migranterna.

Upplever sig inte trodda

Enligt migranterna har de larmat polisen åtskilliga gånger men de som trakasserar hinner alltid lämna platsen innan polisen kommer dit och nu upplever de att de inte blir trodda.

– De håller koll på polisen, när polisen är här, men när polisen åker iväg kommer de tillbaka, förklarar de.

Migranterna säger också att det ofta är två speciella bilar som brukar dyka upp, bilar som polisen också har koll på. Det handlar om en audi och en volvo.

– Polisen har fått registreringsnummer både till volvon och audin, men de vidtar inga åtgärder. På tre veckor har de inte gjort någonting menar migranterna.

Polisen. ”Vi tar det på allvar”

Josef Wiklund är chef för polisdistrikt Medelpad och han hävdar att man tar situationen på största allvar.

– Vad jag förstår så har vi varit på platsen ett stort antal gånger men inte kunnat anträffa någon på bar gärning.  Däremot har vi bra uppgifter att gå på och vad jag förstår så kommer de misstankar som finns att utredas i efterhand. Jag har också fått ta del av förundersökningsledarnas bedömning att det inte funnits skäl att hämta någon till förhör eller göra andra tvångsmedel utifrån de misstankegrader som krävs för att göra den typen av åtgärder. så här står så klart känslan av att inte bli trodd på bekräftad som brottsoffer mot vilka möjligheter vi har att agera.

Josef Wiklund berättar också att de misstänkta bilarna hör hemma fem, sex mil från Sundsvall vilket tyder på att de kört långt för att utföra trakasserierna.

– Det är oroande att det finns ett sånt intresse att åka så långt för att göra det här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet