Eric M Runesson, ledamot av Svenska Akademien. Foto: SVT

Svenska Akademien begär pengar från regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Det kritiserade avtalet med Bolagsverket i Sundsvall har hittills gett Svenska Akademien 200 miljoner i intäkter. Nu vill akademien dra sig ur uppgörelsen mot att regeringen kompenserar akademien med ett engångsbelopp.

Vilken summa Svenska Akademien räknar med att få ut vill man inte konkretisera, men pengarna från Bolagsverket har historiskt använts för att finansiera ordboksredaktionen i Lund.

– Akademien valde för länge sedan att styra intäkter till ordboksarbetet men inga intäkter är öronmärkta för det ena eller andra. Ordboksarbetet kommer alltså inte att påverkas, uppger akademiens ständige sekreterare Anders Olsson för SVT Västernorrland.

Krisen i Svenska Akademien

Snårig uppgörelse

Regeringen kommer alltså att få ta ställning till en utbetalning av pengar till Svenska Akademien. Bakgrunden är att statliga Bolagsverket sedan 2007 betalat akademien en årlig ersättning för att Post och Inrikes Tidningar använts som officiellt kungörelseorgan på Bolagsverkets hemsida.

Pengarna skulle enligt uppgörelsen stärka akademiens ekonomiska ställning och säkra utgivningen av ordboken. Hittills har 200 miljoner betalats ut.

Kritik från näringslivet

Uppgörelsen har dock kritiserats. Bolagsverket finansieras med avgifter på Sveriges företagare och utbetalningarna har från företagarhåll setts som en smygbeskattning på näringslivet.

Förra veckan kunde SVT Västernorrland berätta att avtalet nu ses över. Svenska Akademien har minskat sina anspråk på ersättning och bekräftar nu att man helt vill avveckla uppgörelsen, mot att regeringen betalar ut ett engångsbelopp som ersättning för rättigheterna i Post och Inrikes Tidningar.

Rättsutredning gjord

Enligt den nytillträdde akademiledamoten, justitierådet Eric M Runesson, har en rättsutredning klarlagt att rättigheterna är akademiens och att dessa kan tas i från akademien enbart om det utgår en ersättning från statens sida.

– Det har varit en viktig inkomstkälla för akademiens prisverksamhet och ordboksarbetet men vi har inte haft några synpunkter om det betalas ut som engångbelopp eller över tid som det varit. Nu förefaller det emellertid mer ändamålsenligt om staten en gång för alla löser ut akademien, säger Runesson till SVT.

Regeringen avgör

Akademien och Bolagsverket kommer att aktuallisera frågan hos näringsdepartementet men det kommer sannolikt att bli en fråga för regeringen, evenuellt också för riksdagen eftersom ursprungsavtalet klubbades där.

SVT: Hur mycket vill ni ha betalt?

– Vi har givetvis tittat på det men jag har inte beloppet i huvudet, säger Runesson.

SVT: Kan det röra sig om 200-300 miljoner?

– Ja, som engångsersättning i början men nu har det ju skett periodiska utbetalningar så då får man väl förhålla sig till det som redan utgått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet