HD tar inte upp barnvåldtäktsmålet för ny prövning trots den massiva kritiken mot hovrättsdomen. ”Sam”, ett av offren, är besviken. – Det känns som att man inte tar det på så stort allvar som man borde, säger han. Foto: SVT

”Sverige ett paradis för pedofiler”, ”Vedervärdigt”

Uppdaterad
Publicerad

Många har hört av sig till SVT efter hovrättsdomen mot bröderna som förgrep sig mot barn under många år. Alla ifrågasätter hovrättens skäl att sänka straffen mot bröderna.

”Man måste kunna anmäla Hovrätten till FNs barnkonvention eller mänskliga rättigheter”/ BrittMarie

”Sverige måste vara ett paradis för pedofiler”/ Anna

”Jag kan knappt andas när mag läser om detta vedervärdiga omänskliga som hänt under sådan lång tid”/Anders

”Man tar hänsyn till att domarna var mildare då brotten begicks?!?!??? Har konsekvenserna för brottsoffren också förändrats. Detta är ju övergrepp som ff pågår eftersom man använt sig av sociala medier för att sprida sina övergrepp./ Cissi

Det är utdrag ur några av de många mail som kommit till SVTs redaktion sedan hovrättens dom publicerades.

Hovrätten menar bland annat att det inte förekommit något våld i övergreppen och att det då, när övergreppen skedde, var lägre straff på den här typen av brott.

Det kanske mest kontroversiella i domen är nog ändå att hovrätten menar att barnen haft ett utbyte av umgänget med bröderna.

Ifrågasätter domstolen

Liksom överåklagare Sven-Erik Alhem ifrågasätter man också domstolen och domaren. Resonemanget bakom domskälen vittnar om okunskap, menar många.

”Dags att börja granska rättsväsendet”/ Anders

”De något allmänbildade vet att sexuellt utnyttjande handlar mer om makt än om sex, men även om man inte vet det så borde man veta att påståendet man gör nu lätt kan omformas till: du påstår att du blivit sexuellt utnyttjad/våldtagen men fanns det stunder innan som var trevliga? I så fall har du gjort övergreppet/våldtäkten möjlig.” Caroline

Men det som behövs är en redig granskning av domarna, deras personlighet och vandel. Samtidigt behöver vi verkligen se över våra lagar!

Och hur står sig domen i förhållande till FN’s barnkonvention? / Yvonne

(L) beklagar strafflindringen

Även politiker har reagerat. Så här skriver Roger Haddad (L), ledamot av justitieutskottet:

”Det är anmärkningsvärt att det bedömer att de som blivit utsatta haft fördel av situationen. Jag beklagar att hovrätten gör en så kraftfull sänkning av straffet...”/.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet