Svindlande prislapp på obehandlad ADHD

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om de rekordlånga köerna i Västernorrland för att få göra en ADHD-utredning. Och förutom lidande för de drabbade – så kostar detta samhället miljoner och åter miljoner – det har nationalekonomer räknat ut.

Ingvar Nilsson är nationalekonom och har sedan 1979  satt sig in i detta – vilka kostnader obehandlad ADHD får för samhället . Han har kommit fram till att det gäller att ge barn med ADHD hjälp – så snabbt som möjligt

– Det allra vanligaste med barn som får problem i skolan är att de aldrig kommer in på arbetsmarknaden, eller att de bara kommer in i korta perioder. Prislappen där per barn ligger på mellan 10 och 15 miljoner kronor, säger Ingvar Nilsson.

50 miljoner kronor

– Om landstingen sparar pengar inom barn- och ungdomspsykiatrin, så får de några år senare en ohyggligt hög räkning från vuxenprykiatrin, fortsätter han.

Barn med ADHD har försämrad impulskontroll och särskilt med påverkan av alkohol kan de ha lättare att bli våldsam. Och i ett sådant fall – en människa som hamnar i kriminalitet delvis på grund av sin ADHD – kan prislappen för landstinget bli svindlande hög: 50 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ADHD

Mer i ämnet