Foto: Hans Lindblom, SVT

Rättegången hålls bakom stängda dörrar

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen startade det rättsliga efterspelet till bilkraschen i Kramfors i höstas där två unga män står åtalade för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till kroppsskada. SVT skulle ha liverapporterat i textform från Ångermanlands tingsrätt men rättegången hålls nu bakom stängda dörrar.

Flera ungdomar skadades när två bilar körde mot varandra på riksväg 90 vid södra infarten till Kramfors en lördagsnatt i början av september i fjol. Totalt fem unga personer färdades i bilarna. Flera av dem hade inget säkerhetsbälte på sig.

En 16-årig flicka skadades svårt och har fått grava men för livet. Hennes föräldrar hör till dem som ska höras i rätten under huvudförhandlingen i målet.

Rättegången avslutas under onsdagen. Domen i målet meddelas senare.

SVT direktrapporterar från rättegången om Kramforskraschen

Anton • Kommer ni inte rapportera mer eller?

Vi kommer att publicera inspelat material under dagen på vår webb. Intervjuer etc.

Av förklarliga skäl har denna direktrapportering redan nu spelat ut sin roll i det här målet. Vi avslutar den härmed - men vår ambition är ända att kunna publicera intervjumaterial på vår webb senare under dagen.

Tack för visat intresse, trots allt.

S • Att dom inte släpper in åhörare, fine. Men att inte släppa in media låter märkligt?

Media och åhörare - som inte är anhöriga - stoppades redan i dörren till rättssalen. Ett mycket ovanligt förfarande.

Jens • Skälet för stängda dörrar anges till deras låga ålder: 19 och 20 år.
Dom är vuxna, myndiga och innehar körkort. Det är knappast förmildrande att vara 19-20 år i min mening.

Vi vet ännu inte vilka domaren i första hand syftar på. Det kan också handla om målsägare och vittnen som är yngre, några av dem under 18 år.

Vi inväntar första paus för att se om vi kan få några kommentarer från någon eller några av parterna i målet.

En lite ovanlig direktrapportering från en rättegång det här, det medges.

Det är enbart anhöriga till de inblandade, både tilltalade och målsägare, som fått ta plats på åhörarbänk.

Åklagaren i målet, Jenna Sourander, bekräftade för SVT under gårdagen att hon inte skulle begära stängda dörrar för sin del.

Det vanliga är att åklagaren läser upp sin sakframställan, att de åtalade genom sina försvarare meddelar sin inställning till misstankarna och att det därefter yrkas på stängda dörrar av något skäl, av någon av parterna i målet.

Oftast är det försvararna som yrkar på att förhandlingen ska hållas bakom stängda dörrar. Här är det alltså domaren i målet, Anita Enocksson, som fattat beslutet före förhandlingens inledande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilkrasch i Kramfors

Mer i ämnet