Uppdrag granskning ägnar säsongspremiären 10 januari åt sjukhusstriden i Sollefteå.

SVT granskar sjukhusstriden i Ådalen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Uppdrag Granskning ägnar säsongspremiären åt den förbittrade sjukhusdebatten i Sollefteå..

– Sollefteås kamp har blivit något slags symbolkamp, säger Peter Bagge, programredaktör Uppdrag granskning.

Onsdagen 10 januari ägnar Uppdrag granskning åt neddragningen av sjukvården i Sollefteå. Två av SVT nyheter Västernorrlands reportrar, Rolf Lunneborg och Håkan Alamaa, har ägnat senhösten åt att intervjua politiker och andra medborgare engagerade i kampen.

– Vi speglar gräsrotsrörelsen och också vad som hänt i kölvattnet av debatten. Det har varit ett högt tonläge med mycket hat i sociala medier och hot mot politiker, säger Peter Bagge programredaktör Uppdrag granskning.

Stad och land

Hela programmet kommer att ägnas åt Sollefteå.

– Sollefteås kamp har blivit nån lags symbolkamp, den handlar inte bara om sjukvård utan också om skillnaden mellan stad och land och den har blivit enormt uppmärksammad i både Sverige och utomlands.

Det gör också att den blir intressant i ett större perspektiv och Bagge poängterar att Uppdrag granskning inte försöker gå till botten med sakfrågan huruvida Sollefteå ska ha ett fullvärdigt sjukhus eller ej.

– Nej, vi funderar istället på vilka följder det kan få för demokratin när politiker känner sig hotade och hatade när tonläget i debatten skruvas upp, säger Peter Bagge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.