SVT på plats på vargsymposiet i Vålådalen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen drog det 24:e vargsymposiet igång i Vålådalen i Jämtland.

Vargsymposiet i Vålådalen har blivit något av en institution för den svenska rovdjursdebatten. Varje år samlas forskare, myndigheter, intresseorganisationer och intresserade för att under tre dagar diskutera rovsjursfrågor.

Varg i centrum

Vargarna står i centrum men även andra rovdjur som björn, järv och lo finns ofta med i programmet. I år kommer även kungsörnen att ha en punkt på programmet där man bland annat kommer att diskutera örnarnas benägenhet att ta renkalvar.

Vargrapport uteblir

En återkommande punkt på programmet är Viltskadecentrums rapport om det svenska vargläget men i år har man valt att inte medverka på symposiet. Bakgrunden är inte känd men det faktum att symposiet ligger fel i tiden för att ge en bra bild av vargläget kan spela in, tror vissa bedömare som SVT varit i kontakt med.

Viltskadecentrum har tidigare år påtalat problemet med att rapportera vargstammens storlek eftersom resultatet av inventeringsarbetet inte sammanställs förrän senare under året.

Illegal jakt på rovdjur

Programmet har dock en hel del andra intressanta punkter som till exempel vargens utbredning i Danmark och Tyskland, björnars beteende i mötet med människan och den illegala jakten på stora rovdjur.

SVT rapporterar från hela vargsymposiet fram till avslutningen på onsdag. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer