Synen på stamceller en kulturell fråga

Uppdaterad
Publicerad

Vad är stamceller och vad kan de användas till? SVT Västernorrlands reporter Fredrik Israelsson reder ut begreppen.

Frågan om stamcellsinsamling från spädbarn är en kontroversiell fråga. Kvinnokliniken i Sundsvall är den enda i landet som erbjuder föräldrar som vill spara sitt spädbarns stamceller vid födseln.

Kliniken har fattat beslutet på egen hand, men efter SVT Västernorrlands rapportering har såväl landstingets etiska råd som politiker reagerat och menar att politikerna borde ha informerats om huruvida landstinget Västernorrland ska ta dessa prover.

Hittills är det få föräldrar som vill ha stamcellsprov.

– I Sverige har vi en sjukvård som är till för alla vi har också en nationell navelsträngsblodbank där man sparar stamceller för att kunna hjälpa människor med svåra sjukdomar. Utomlands sparar folk stamceller för sin eget eller familjens bruk som en slags sjukvårdsförsäkning. I Sverige är vi inte riktigt vanan att försäkra oss mot olika sjukdomar eftersom vi har en bra sjukvård. Vi har ju också sett människor som har sitt ursprung utomlands de har också intressat sig för det här, jag tror man kan säga att det är lite av en kulturell skillnad också, säger Fredrik Israelsson, reporter SVT Västernorrland.

Nu pågår en diskussion i landstinget Västernorrland om kvinnokliniken ska få fortsätta erbjuda tjänsten till familjerna, men något beslut är ännu inte fattat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stamcellsforskning

Mer i ämnet