Bara flytten av bergkrossfirman kostar 200.000 men då behövs tre trailers och en lastbil

Besvikna underentreprenörer lämnar Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Widlund från Nora i Bergslagen var en av de första som slog larm om kaoset vid Hästkullens vindkraftpark i vintras. Nu har han slutgiltigt gett upp och i veckan gick flyttlasset söderut.

Uppe bland bergen har Skanska dragit igång vindkraftbygget på nytt, men på en uppställningsplats i Västanå står fortfarande grävmaskiner och caterpillars uppställda i väntan på nya uppdrag.

Slog larm i vintras

Där, på uppställningsplatsen, återfinns förlorarna i tvisten om pengarna i Viksjö. Samtidigt som de rättsliga tvisterna dragit igång på flera plan har ett 30-tal underentreprenörer fortfarande krav på minst 60 miljoner på de båda företag, Active Works och Sollefteåföretaget NLC som erbjöd dem jobb i Viksjö. En av de första som slog larm i vintras var Andreas Widlund från Nora.

Vindkraftparken Hästkullen

Oron då, att betalningarna skulle sina, besannades.

Nu har det efter många om och men dykt upp ett nytt jobb för en bergkrossare söder om Stockholm. I veckan gick flyttlasset, tre trailers och en lastbil söderut. Bara flytten från Viksjö kostar 200 000 kronor, berättar han.

– Viksjö har varit omtalat i hela landet, folk vill veta om vi fått betalt för jobbet förstås men de har också frågat om vi skulle kunna tänka oss att stanna kvar, men nej. Nu är jag färdig med Viksjö, säger han.

Syndabockar

Han hoppas nu att alla inblandade parter tar sig en ordentlig funderare vad det var som gick snett. Själv är han inte redo att peka ut vare sig den ena eller den andra som syndabock. Nordex, visade sig vara mer oerfaret som bolag än väntat och detsamma gäller för huvudentreprenörens Active Works.

– Det var synd att det skulle gå så här illa. Det kunde ha blivit ett bra projekt men nu är det i stället många mindre underentreprenörer som hamnat i ekonomisk knipa, säger han.

Det skvallrar också uppställningsplatsen i Västanå om. Där står stora entreprenadmaskiner i väntan på de nya jobb som i entreprenadbranschen brukar dyka under våren. Några är helt nya och inköpta för jobbet i Viksjö. En splitter ny grävmaskin har börjat samla på sig rost och ska bara ha varmkörts några timmar under månaderna i Viksjö, får vi veta.

Osäkra pengar

De som lämnar Viksjö i och med att Active Works avskrevs från projektet kan nu se fram mot en lång väntan på besked om de får sina fakturor betalda. Active Works och NLC är under rekonstruktion och hotas av konkurs för mycket stora skulder till underentreprenörerna i Viksjö. I bästa fall kan det bli ett ackord på 25 procent.

Samtidigt väntar en skiljedomsprocess mellan Active Works och Nordex.

Om det blir några pengar över till de små underentreprenörerna är kort sagt mycket osäkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet